TOFU 100% ECOLÓXICO DESDE CAMBRE, QUE SAÍU ADIANTE GRAZAS AOS COMEDORES DE INDITEX

Data

A firma impulsada por José Antonio Landeira e Marta García desde Sigrás pecha o ciclo de produción apostando por unha plantación en Vilarmaior

«Agora temos produción propia íntegra de soia», explica José Antonio Landeira, que está á fronte de Tofu Landeira, xunto a Marta García, en Cambre. Esta empresa leva cinco anos apostando pola investigación na plantación de soia e por producir un tofu diferenciado, realizado de maneira artesanal e que é 100% ecolóxico. A súa forma de traballar logrou o respaldo da quinta edición de BBFood a iniciativas innovadoras de emprendemento e xa están a planificar ampliar con patés o seu catálogo de produtos, que agora se centran exclusivamente en tofu natural e afumado.

A súa consolidación foi unha carreira de fondo que comezou cando decidiron instalar a súa base en Sigrás. Nun primeiro momento foi José Antonio o que iniciou o proxecto en solitario. «Comezamos producindo tofu con soia mercada e paralelamente empezamos a estudar o cultivo», relata sobre unha investigación que o levou a experimentar nunha parcela do Agacal en Lalín, e despois noutra do CFEA de Sergude, en Boqueixón, antes de decidir plantar unha hectárea, coa que non lograron o rendemento que esperaban, pero que lles valeu para aprender. Insistiron e, no 2023, conseguiron un resultado «bastante óptimo, de 2.350 quilos por hectárea en ecolóxico, baixo ou selo do Craega»

As perspectivas do 2024 eran aínda mellores, coa plantación de dúas hectáreas, pero un temporal botounas por terra, igual que lles pasou a un bo número de produtores de millo. Isto obrigaraos a continuar producindo o seu tofu coa soia que lles quedaba do ano anterior. «Son enxeñeiro agrónomo e sempre tiven a ilusión de facer un proxecto de ciclo pechado onde explótese a materia prima que se cree aquí. Sacar ese produto elaborado final que en Galicia sempre foi moi complexo», considera.

O seu tesón converteunos en «nos únicos produtores de soia ecolóxica do Estado español», remarca Landeira, que recoñece que houbo máis emprendedores neste sector, pero que, por distintas razóns, non tiveron continuidade.

Este ano pretenden comezar a plantar parte das 10 hectáreas de superficie que alugaron en Vilarmaior. Están á espera de que o Craega indíquelles que terra poden traballar. «A planta ten varios problemas, o control dás malas herbas e que é unha planta que precisa auga, por iso adáptase tan ben aos veráns galegos», explica Landeira con certa sorna e puntualiza que tamén «ten moitas vantaxes, é un fixador de nitróxeno, por iso dicimos que en Landeira Alimentación non só alimentamos as persoas, senón tamén á terra», di.

Visión

Este enxeñeiro tivo a visión fai un lustro ao detectar que o mercado «demandaba proteína vexetal e a que había era de moi baixa calidade». Con respecto ao tofu, García recoñece que é un produto cuxa demanda se incrementa significativamente. Estiman que entre un 10 e un 20% anual. «A xente co paso do tempo está a mirar máis a alimentación e incluír produtos que sexan sans e funcionais para ou seu organismo», recalca Landeira, que considera que a boa acollida dos seus preparados é porque o seu tofu «ten unhas calidades organolépticas moi diferenciadas do que hai non mercado» e é moi agradable en cru.

«O noso incorpórao nunca ensalada e xa tes un prato equilibrado, con proteína vexetal de alta calidade e sen telo que cociñar. É unha dás habilidades principais, ademais de manter as mesmas características que calquera tofu non cociñado, superándovos en textura e sabor. Por iso entramos non mercado e por iso interésanse por nós», estima.

«Tentamos galeguizar ou produto e levalo ao noso xeito de facer as cousas en Galicia, que con respecto a alimentación somos bastante peculiares e mimosos», di. Ademais de esmerarse coa textura e o sabor, unha das súas apostas foi coidar tamén o envase, no que apostaron polo cristal e mesmo pola reciclaxe dos de maior dimensión dentro dunha filosofía na que prima a sustentabilidade.

«Este proxecto saíu adiante grazas aos comedores de Inditex»

«Este proxecto saíu adiante tamén grazas aos comedores de Inditex», recoñece Landeira, que puntualiza que «foron un punto de inflexión» para a súa tofu. Dío explicando que a aposta da multinacional con sede en Arteixo por ofrecer produtos de quilómetro cero supúxolles, no seu caso, «un salto cuantitativo» no seu rendemento.

Inditex representou un gran recoñecemento ao seu traballo e acapara gran parte da súa produción, que tamén distribúen a través de tendas ecolóxicas, gourmet e de corte vegano, ademais da restaurantes. «Vas medrando e vanse interesando tendas do resto de Galicia e agora tamén temos puntos de vendas repartidos polo Estado», explica.

Fonte: La Voz de Galicia.

MÁIS nOTICIAs